4. septembril kell 11-17 avavad oma uksed 17 Põhja-Eesti triiphoonet, aeda ja verandat, et pakkuda külastajatele kogemust õue laiendatud eluruumist, toidukasvatusest ja kohaliku toidu nautimisest. Iga aed, terrass ja kasvuhoone on unikaalne, peegeldades pererahva ja ettevõtte nägu ja tegemisi. Ootame Sind!
Põhja-Eesti toidupärimuse kohaselt on meie piirkonna pärliks olnud suveköögid ja triiphooned. Suvise toiduvalmistamise kohana on eestlased sajandeid kasutanud suvekööke. Pikemalt säilisid need Läänemaal ja Põhja-Harjumaal, olles kasutusel veel 1920-30ndatel. 19. sajandil hakati seoses aianduse osatähtsuse tõusuga rajama mõisate juurde kasvuhooneid, vanema nimetusega triiphooneid (sks. k. Treibhaus). Lisaks eksootilisemate taimede kasvatamisele nauditi seal ka talviseid kohvijoomisi. Mõisate kõrval olevad triiphooned on Põhja-Eestile eriomased. Tänasel päeval on kohaliku toidu nautimiseks kasutusel pigem terrassid ja verandad – loogiline suveaja ja suve pikendamise kooslus, mis kajastab nii piirkonna traditsioone kui tänaseid eelistusi suve veetmisel kohaliku toiduga.
Avatud triiphoonete päeval saab uudistada uhkeid mõisatriiphooneid ja koduseid kasvuhooneid, eripalgelisi aedu, maitsta pererahva poolt armastusega valmistatud toitu, nautida huvitavaid kunstielamusi ja osaleda töötubades. Pane seltskond kokku ja tule külla – Põhja-Eesti ootab avastamist!
Vaata siit avatud triiphooneid ja aedu kaardil: Avatud triiphoonete päev 2022
4. septembril 2022 kell 11-17 ootavad külastajaid (info täieneb jooksvalt): Anija Mõis, Habaja Viinavabriku, Aru Mõis, Halliktoa talu, Karepa Ravimtaimeaed, Kuusiku Loodustalu, Kõnnu Viinaköögi kunstikoda, Madi puhketalu, Oruveski talu, Palmse mõis, Ravila mõis, Roogoja talu, RMK Sagadi mõis, Sadevälja kollektsioonaed, Taju restoran, Valgejõe veinivilla, Öko-spa Harmoonikum,
Avatud aedade kohta leiab rohkem infot siit: https://kohaliktoit.arenduskoda.ee/sundmused/avatud-aedade-ja-triiphoonete-paev/